به گزارش قدس آنلاین، دعا یعنی ارتباط و اتکال با خدا، آن وقتی هم که انسان در اوج قدرت و پیروزی است باز هم محتاج دعا است؛ باید با خدا حرف بزند و باید از خدا بخواهد.
در حدیثی آمده است: "افضل العباده الدعا یا الدعاء مخ العباده". دعاف مهظر بندگی در مقابل خداوند و برای تقویت روح عبودیت در انسان است و این روح عبودیت و احساس بندگی در مقابل خداوند، همان چیزی است که انبیای الهی از اول تا آخر، تربیت و تلاششان متوجه این نقطه بوده است که روح عبودیت را در انسان زنده کنند.
البته باید توجه داشت که لازم نیست دعا همیشه قوانین طبیعی را بر هم بزند و برخلاف قوانین طبیعی عمل کند، دعا در چارچوب قوانین طبیعی مستجاب می شود.
اگرچه خداوند می فرماید: أَمَّن یُجِیبُ الْمُضْطَرَّ إِذَا دَعَاهُ وَیَکْشِفُ السُّوءَ وَیَجْعَلُکُمْ خُلَفَاء الْأَرْضِ أَإِلَهٌ مَّعَ اللَّهِ قَلِیلًا مَّا تَذَکَّرُونَ؛ یا [کیست] آن کس که درمانده را چون وى را بخواند اجابت مىکند و گرفتارى را برطرف مىگرداند و شما را جانشینان این زمین قرار مىدهد آیا معبودى با خداست چه کم پند مىپذیرید (نمل، 62)
اما در این میان هستند ادعیه ای که مستجاب نمی شوند. هر جا که دعای ما مستجاب نشود، دلیلی دارد، همچون زمانی که گمان می کردیم دعای ما طلب خیر نبوده و ما گمان می کردیم خیر است، نحوه درخواست جدی و همراه با درماندگی نبوده است؛ در دعا اخلاص نداشته ایم یعنی اگر به درگاه خداوند رو کرده ایم،به دیگران نیز چشم امید داشته ایم.
البته گاهی بجای استجابت آنچه می خواهیم، خداوند حکیم مشابه آن را به ما می دهد و گاهی به جای خواسته ما که نزد خداوند به مصلحت ما نیست، خداوند بلایی را از ما دور می کند و گاهی بجای برآوردن حاجت در دنیا، در قیامت جبران می کند و گاهی بجای لطف به ما به نسل ما لطف می کند.
بنابراین، باید توجه داشت که دعاهای انسان اگر شرایط اجابت را داشته باشد، حتما مستجاب می شود؛ گرچه انسان استجابت آن را نفهمد؛ یعنی گاهی همان خواسته مصلحت نبود، چیز دیگری که صلاح است عطا می فرماید. علاوه بر این دعا موجب بخشش گناه یا ترفیع درجه است.
علاوه بر این، باید توجه داشت که دعا همیشه به معنای برآورده شدن صددرصدی خواسته نیست. خداوند در چند آیه از آیات قرآن وعده کرده است که دعا را مستجاب می کند وَقَالَ رَبُّکُمُ ادْعُونِی أَسْتَجِبْ لَکُمْ (غافر، 60) یعنی خداوند می فرماید مرا دعا کنید تا استجابت کنم. ممکن است استجابت به معنای برآورده شدن صددرصد آن خواسته هم نباشد. گاهی ممکن است قوانین خلقت، اقتضای این را نکند که خدا حاجت را حتما برآورده کند.
آنچنان که امام سجاد (ع) می فرمایند: پروردگار عادت تو این نیست که مردم را به خواستن امر کنی اما آنچه که آنها از تو خواستند به آنها ندهی. یعنی هر سوال و خواسته ای از خدا یک پاسخ قطعی در مقابل دارد و این مسئله ای مهم است که بندگان مومن باید آن را خیلی قدر بدانند.
هیچ دعایی بی استجابت نیست اما استجابت به این معنا نیست که خواسته انسان حتما برآورده می شود، ممکن است برآورده شود و ممکن است به علل و مصالح و موجباتی برآورده نشود اما استجابت الهی قطعی است.
منابع:
1-دعا از منظر آیت الله سیدعلی خامنه ای
2-دقایقی با قرآن، حجت الاسلام محسن قرائتی
3-نسیم اندیشه، آیت الله جوادی آملی
انتهای خبر/
نظر شما